Software

Onder de software van een apparaat verstaan we alle programma’s die op de computer geïnstalleerd zijn, inclusief het besturingssysteem van de computer. Op een computer van Samsung of HP zal in de meeste gevallen Windows geïnstalleerd worden, op apparaten van Apple is dat een eigen besturingssysteem. Door de jaren heen zult u heel wat programma’s op de computer of laptop installeren, wat niet altijd een goede afloop heeft. Niet alle software is namelijk geschikt voor uw computer, in sommige gevallen zorgt dit namelijk voor schade aan de computer als geheel of specifieke programma’s. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn malware, virussen, enzovoorts.

In de meeste gevallen zijn problemen met software relatief eenvoudig te verhelpen, mits u over de juiste kennis beschikt. Op internet vindt u veel informatie over bijvoorbeeld het verwijderen van virussen en malware. Let echter goed op de bestanden die u verwijdert!

Risico’s aan problemen met software

Problemen met de software van een apparaat komen in tal van verschillende soorten voor. Veel particulieren hebben de neiging om programma’s te verwijderen als deze niet meer werken, om ze vervolgens opnieuw te installeren. Dit brengt risico’s met zich mee, zeker als u per ongeluk de verkeerde bestanden van een computer verwijdert. In het ergste geval start de computer na het verwijderen van bestanden niet meer op, waardoor u het besturingssysteem opnieuw moet installeren. Vaak bent u uw bestanden na het opnieuw installeren van het besturingssysteem kwijt.

Mocht u twijfelen over bestanden die u verwijdert, kijk dan altijd op internet of het kwaad kan dat u deze verwijdert. Vindt u niet de juiste informatie, of is de informatie niet eenduidig? Schakel de hulp van een erkende computerexpert in om u hierbij te helpen.

Voorkom virussen en malware op uw apparaten

Naast het feit dat software vast kan lopen tijdens het gebruik ervan, kunt u per ongeluk virussen en malware op uw computer installeren. Dit is een schadelijke vorm van software, waarmee gegevens gestolen kunnen worden, spam vanaf uw mailadres kan worden gestuurd, enzovoorts. Om de kans op het installeren van virussen en malware te verkleinen is het sterk aan te bevelen om een virusscanner op uw apparaat te installeren.