Verschillende soorten servers

Wanneer je een website wilt hosten kun je voor verschillende servers kiezen. Het woord server komt van het woord to serve in het Engels. Het betekent dienen. In de informatica is een server een plek welke bronnen aan het netwerk beschikbaar stelt. Het is een programma wat op een computer werkt en continu beschikbaar is. Het zijn een tweetal manieren om tegen het woord server aan te kijken. 

Wat is een server? 

Een server is een fysiek apparaat wat continu met een netwerk of het internet is verbonden. Het heeft een besturingssysteem en er draait ook tal van software op. Het wordt ook wel een host genoemd. In het Engels is het dus een gastheer. Het is een computer welke dag en nacht in verbinding staat met het internet. Voor iedereen met toegang tot de server (bij een hosting server is het openbaar) kan de bestanden zien. Zo komt de website op het scherm. 

Hoe werkt een server? 

Als we een server bekijken van een computernetwerk dan maakt het gebruik van een client server model. Het concept laat meerdere computers gebruik maken van de server. De software staat op stand-by tot het gebruikt wordt. De clients en webbrowsers plus programma’s kunnen zo altijd gebruikt worden als het nodig is. Er is een speciaal transmissieprotocol waar gebruik van wordt gemaakt. 

De verschillende soorten servers

 Laten we een paar soorten servers met je bespreken. Denk aan de: 

  • Web Server
  • Fileserver
  • Mailserver
  • Gameserver
  • Proxyserver
  • DNS server

Er zijn verschillende soorten servers zoals je ziet.

De webserver 

Een belangrijke functie van deze server (de webserver) is natuurlijk om websites te laten zien. Het is belangrijk dat ze alle zoekmachine spiders en bezoekers een website laten zien. De communicatie gebeurt via het HTTP protocol. Nu is het ook beveiligd en is het een HTTPS protocol. HEt verzend html documenten en later ook scripts (PHP) en stylesheets plus afbeeldingen. Er zijn verschillende soorten webservers. Linux en Apache worden veel gebruikt op het internet als webserver. 

De mailserver

Deze server is speciaal ingericht om mails mee te verzenden, te ontvangen, door te sturen en op te zoeken. Het SMTP protocol is hierbij van belang. Ook wordt er met IMAP en POP gewerkt. Het zijn bekende termen voor een email specialist. 

De database server

De database server is er om de databases goed te hosten. SQL, MySQL, DB2 en Oracle zijn hier de interessante en bekende termen. Het is prettig om  hier gebruik van te maken.