Verschillen tussen shared webhosting en een VPS

Het ontwikkelen van een nieuwe website begint bij het uitzoeken van een domeinnaam en een bijpassend hostingpakket. Hierbij is het belangrijk om vooraf verschillende pakketten met elkaar te vergelijken. Allereerst heb je hierbij de keuze tussen het huren van serverruimte bij een externe aanbieder en het onderhouden van je eigen server. Veel mensen kiezen voor de eerste optie! Het afnemen van serverruimte bij een webhost is heel eenvoudig, vergt geen onderhoud aan de server, enzovoorts. Voor het opzetten van een eigen server is de nodige technische kennis vereist. 

Wanneer je voor een hostingpakket van een externe aanbieder kiest, heb je doorgaans twee opties: shared webhosting en een VPS. Ook reseller hosting wordt vaak aangeboden. Dit is echter enkel interessant, wanneer je van plan bent om andermans website binnen je eigen serverruimte te hosten. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen shared webhosting en een VPS. Dit maakt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken, wanneer je een nieuw hostingpakket afneemt! 

Werking van shared webhosting

Zoals de naam van shared webhosting wellicht al doet vermoeden, deel je hierbij serverruimte met anderen. Dit betekent niet dat het mogelijk is om bij andermans bestanden te komen. Evenals dat je niet voor anderen kunt bepalen of zij bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Drupal op hun server geïnstalleerd hebben staan. Iedere gebruiker van de server heeft een eigen account, waarop hij of zij een website kan installeren. Per gebruiker wijst de host een bepaalde hoeveelheid ruimte en bandbreedte toe. Des te duurder een hostingpakket is, des te meer ruimte en bandbreedte kun je vaak ook gebruiken. 

De mogelijkheden bij shared webhosting zijn enigszins beperkt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om iets in de instellingen van de software op de server te veranderen. Voor veel websites is de vrijheid van shared webhosting echter voldoende om een website op te bouwen. Pas wanneer je ook bedrijfsapplicaties op de server wilt runnen of de server naar je eigen wensen wilt instellen, kan de keuze voor een VPS interessant zijn. 

VPS als alternatief voor shared webhosting 

VPS staat voor Virtual Private Server, wat betekent dat je een externe server volledig voor jou alleen hebt. Vaak biedt een host de keuze tussen het volledig zelf instellen van de server, of het laten instellen hiervan door de host. Het is afhankelijk van je technische kennis, wat hierbij de verstandigste keuze is. Het voordeel van een VPS ten opzichte van een interne server, is het feit dat je deze zelf niet hoeft te onderhouden. Dit doet de aanbieder voor je! Evenals dat je website of bedrijfsapplicaties blijven werken in het geval van een stroomstoring. Vaak beschikken bedrijven met serverruimtes over een noodaggregaat, zodat servers online blijven bij problemen met de stroomvoorziening. 

Naast het feit dat een VPS je meer vrijheid biedt, is een VPS geschikt voor grote bedrijfsapplicaties. Vaak zijn de ruimte en bandbreedte bij een shared webhostingpakket niet voldoende, om deze applicaties te kunnen runnen. 

Invloed van andere websites bij shared webhosting 

Hoewel het niet mogelijk is om bij de bestanden van andere gebruikers van een server te kunnen komen bij shared webhosting, kunnen deze websites wel van invloed zijn op je eigen website. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat een andere website aangevallen wordt met een DDOS-aanval. In dit geval wordt er een groot aantal verzoeken naar de server van de website gestuurd, waardoor deze overbelast raakt. Niet alleen de website van een andere gebruiker zal hierbij offline gaan. Ook je eigen website is in veel gevallen niet meer te bereiken! Door voor een VPS te kiezen zal dit probleem zich niet voordoen.