De bijdrage van PowerPoint aan je presentatie

De beste sprekers kunnen de aandacht van een publiek urenlang vasthouden. Cabaretiers zijn hier bijvoorbeeld heel goed in. Ze hebben overigens wel het voordeel van een verhaal dat continue onderhoudend is, of denk je dat Theo Maassen of Najib Amhali de cijfers van 2018 twee uur lang spannend kunnen houden? Een beeld zegt meer als duizend woorden, met behulp van PowerPoint kun je informatie snel, efficiënt en onderhoudend overbrengen. Toch is het altijd even schrikken wanneer je die USB stick naar de laptop ziet bewegen. Wordt het genieten, of gruwen? Met de tips op deze pagina scoor je altijd een homerun met jouw PowerPoint presentatie.

Werken met PowerPoint

Het eerste waar vaak naar gevraagd wordt tijdens een evenement of keynote presentatie is een USB stickje met een PowerPoint presentatie. Waarom zou je met woorden iets zeggen wanneer je dit veel beter kunt illustreren met beelden? Als je een brief kunt typen in Microsoft Word kun je ook een paar (honderd) slides invullen… Waarom hoor je dan toch zoveel mensen zuchten wanneer het “P” woord uitgesproken wordt? Dit is niet te verwijten aan Microsoft, de uitgever van dit presentatieprogramma, maar aan de gebruiker.

PowerPoint training

 

Dos & Don’ts van PowerPoints

  • Kopieer niet letterlijk jouw lijstje met aantekeningen naar de slides.
  • Kies een uniforme huisstijl voor de gehele presentatie.
  • Minder is vaak meer, beperk het aantal slides.
  • Maak gebruik van animatie wanneer dit functioneel is, het voegt lang niet altijd iets toe aan de inhoud.
  • Zorg dat de lettertypes ingesloten zijn wanneer je vanaf een andere computer werkt.
  • Let op met externe links, controleer altijd of je beschikt over een betrouwbare internetverbinding.
  • Je kent als het goed is de inhoud al, houd oogcontact met het publiek.
  • Laat woord en beeld elkaar aanvullen.

PowerPoint templates maken het eenvoudiger

Een huis kun je niet bouwen zonder sterke fundering, ook een presentatie staat of valt met goede PowerPoint templates. Die geven je alle tools in handen om een flitsende presentatie te maken zonder bij iedere slide weer helemaal opnieuw te beginnen. Standaard levert Microsoft al behoorlijk wat templates mee, maar die variëren van té algemeen tot juist té opvallend. Dus de presentatie wordt saai, of net zoals die van jouw concurrent. Je kunt ook maatwerk PowerPoint templates laten ontwerpen, zodat je zelf nieuwe en unieke presentaties of keynotes kunt samenstellen. De stijl blijft over alle slides uniform, bijvoorbeeld in de huisstijl van de organisatie. Toch heb je volop mogelijkheden om de slides naar wens invulling te geven.

Waarom zou je een cursus PowerPoint volgen?

Als je op LinkedIn kijkt staat er op vrijwel ieder CV dat de professional in kwestie overweg kan met Microsoft Office. Iedereen kan een Word document maken, een Excel sheet is al wat lastiger maar een PowerPoint presentatie in elkaar zetten? Technisch is het niet ingewikkeld, maar de grens tussen een keynote die resoneert, en een knullige presentatie die na afloop direct vergeten is kan erg dun zijn. Met een PowerPoint training voor marketing professionals of andere werknemers zorg je ervoor dat iedere presentatie er voortaan gelikt uitziet. Zeker in combinatie met custom PowerPoint templates kun je corporate branding naar een hoger niveau tillen.