De beste 360 graden camera voor virtuele toepassingen

Met een speciale camera kun je 360 graden video maken. In tegenstelling tot een panoramafoto ben je met een 360 virtuele tour niet beperkt tot locaties waar alles stil staat. Wanneer je ooit zelf een panorama foto hebt gemaakt met je eigen smartphone, ben je misschien bekend met het fenomeen “uitgerekte kat” omdat je losse foto’s aan elkaar rijgt die niet tegelijkertijd zijn opgenomen. Wat is de beste 360 camera voor virtuele toepassingen, en waar moet je op letten bij virtual reality maken? Dat lees je op deze pagina.

Virtual reality maken zonder VR

Het begrip “virtual reality” is erg ruim. Dat is niet zo vreemd aangezien de VR wereld in principe onbegrensd is. Voor “puristen” valt 360 graden video maken niet onder virtual reality omdat er geen vrijheid voor beweging bestaat. Dat neemt niet weg dat 360 video je wel naar een andere omgeving kan brengen, en je het gevoel kan geven dat je op een andere locatie bent. Het is geen volledig vrije omgeving, dat klopt, maar iedere VR applicatie zal de gebruiker sturen. Een 360 virtuele tour behoort tot de meest laagdrempelige vormen van VR content, zowel voor de consument als voor de aanbieder.

360 graden video maken

Bij een virtuele tour maken heb je de keuze uit animatie vanuit de computer, of opnames maken met een speciale 360 graden camera. Met name bij fictie of kunstzinnige presentaties wordt vaak gebruikt gemaakt van 2D of 3D animaties. Ook voor een video opname die niet met een fysieke camera gemaakt kan worden is computeranimatie de beste oplossing. Denk aan een 360 virtuele tour door een machine, waarbij je alle elementen kunt bekijken. Dat is niet mogelijk met een videocamera. Voor een 360 virtuele tour door bijvoorbeeld een vakantiepark, langs een toeristische attractie, of een huis dat aangeboden wordt door een makelaar, kun je beter een film maken met beelden uit de werkelijkheid. Een echte situatie komt anders over dan een digitale animatie.

Hoe werken 360 camera’s?

Een 360 camera kan beeld vanuit alle richtingen opnemen. Dit is mogelijk door meerdere (groothoek)lenzen simultaan op te laten nemen, en deze beelden via hardware of software aan elkaar te “stitchen”. Hoewel er altijd een kleine “dode hoek” zal blijven door het statief kun je vrijwel compleet in de rondte kijken. Consumenten camera’s werken meestal op basis van twee lenzen, professionele 360 camera’s kunnen tot wel tientallen lenzen gebruiken. Meer lenzen betekent vaak ook een hogere resolutie. Waar eenvoudige modellen tot maximaal 5,4 MP komen, overschrijden duurdere types 8 MP. Deze hoge resolutie is nodig omdat het beeld niet in een kader wordt weergegeven zoals bij een 4K televisietoestel, maar volledig rondom. Voor de meeste toepassingen wordt de resolutie teruggebracht om optimaal af te kunnen spelen op minder snelle apparaten.

Naast resolutie speelt 3D ook een rol, een 360 camera met stereoscopische 3D opname geeft je beter het gevoel van fysieke aanwezigheid. Dit 3D beeld is alleen te zien met een 360 virtuele tour op een VR bril. Op een plat scherm zal de video plat worden weergegeven. Hoe dichter objecten zich bij de cameralens bevinden hoe groter de kans op vertekening wordt, hier moet tijdens de opnames rekening mee gehouden worden.

 

Populaire 360 graden camera’s

 

  1. Insta360 One X: Met een resolutie van 5.7 MP en HDR video is dit momenteel de koploper in de consumenten 360 camera’s. De elektronische stabilisatie behoort ook tot de beste in deze categorie.
  2. GoPro Fusion: Zoals je van GoPro mag verwachten is deze camera waterdicht, de beeldkwaliteit is erg goed in deze prijsklasse. De GPS functie met hoogte detectie is vooral voor sporters ideaal.
  3. Vuze +: Deze “goedkope” 360 camera met 3D registratie is zelfs door de NASA gebruikt in de ruimte. Met name de realtime voorvertoning maakt videoproductie eenvoudiger.
  4. Insta360 Pro 2: Met 8K video in 3D betreden we het professionele segment. Met name de “no-stitch” workflow maakt videoproductie sneller en efficiënter dan ooit.
  5. Kandao Obsidian: De duurste uit het rijtje heeft hardwarematige stabilisatie. De resolutie en 3D feature zijn gelijk aan de Insta360 Pro 2. Daarnaast heeft Kandao onlangs ook de goedkoopste 3D panorama videocamera uitgebracht.

Zelf een virtuele tour maken

Een goede camera maakt je nog geen goede filmer. Zelfs legendarische regisseurs als Steven Spielberg durven niet het niet aan een 360 graden video te maken, omdat dit medium met compleet nieuwe regels werkt. Onder begeleiding van een gespecialiseerd productiebedrijf kun je zelf virtuele tours leren maken, bijvoorbeeld makelaars die zelf veel content op locatie willen produceren. Voor serieuze projecten zoals bedrijfspresentatie en commercials kun je dit proces beter overlaten aan de experts. Dan hoef je ook niet zelf een camera aan te schaffen.