Hardware

Een computer bestaat uit een zeer groot aantal verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het beeldscherm, een toetsenbord en de behuizing van de computerkast, maar ook aan het moederbord, een ingang voor de oplader bij een laptop, de webcam in het scherm van een laptop, de geïntegreerde luidsprekers, een koeler, enzovoorts. Door het grote aantal onderdelen kunnen er na verloop van tijd problemen met de hardware van een apparaat ontstaan. Zo kunnen onderdelen gaan slijten en defect raken, kan er een grote hoeveelheid stof in een computerkast ontstaan, enzovoorts. In dergelijke situaties is het noodzakelijk om de computer naar een erkende reparateur te brengen.

Mocht u zelf een grote kennis hebben over de werking van de hardware in elektronische apparaten dan kunt u de problemen zelf proberen op te lossen. Wanneer u deze kennis of ervaring niet heeft, dan is het over het algemeen verstandiger om dit te laten doen. Zo voorkomt u dat de schade aan een computer groter wordt.

Hoe kan schade aan hardware ontstaan?

 Er kan op verschillende manieren schade aan de hardware van een apparaat ontstaan. De meest simpele vorm is slijtage of stofophoping in een laptop of in de computerkast. Zonder dat u het doorheeft kan er stof door de koeler van een computer naar binnen worden getrokken. Daarbij kunnen er troepjes via de toetsen van het toetsenbord van een laptop in de behuizing van de laptop terechtkomen. Het is erg lastig om dit te zien, waardoor dit zich steeds verder op zal hopen. Na verloop van tijd zit er dermate veel stof in de behuizing, dat het gaat interfereren met de onderdelen van de computer, waardoor deze niet meer goed werken.

Een simpele oplossing is het schoonmaken van de behuizing, waarbij u de onderdelen met perslucht schoon kunt spuiten. Gebruik nooit water bij het schoonmaken van onderdelen van een computer, omdat u hierbij meer schade aan zal richten.

Hulp van een computerexpert

Een computerexpert kan u helpen bij het verhelpen van problemen met de hardware van een computer. Ofwel door de computer schoon te maken, ofwel door kapotte onderdelen voor u te vervangen.